Diversiteit in de Klas

Waar komen stereotypen en vooroordelen over homo's, lesbiennes en biseksuelen vandaan? Waarom roepen mensen die 'anders' zijn bij ons vaak angst of weerstand op?

Vanuit de overheid worden docenten aangespoord om aandacht te besteden aan homoseksualiteit. Net zoals er aandacht voor verschillende nationaliteiten en verschillen geloven. Maar hoe pak je dat aan?

Het niet weten hoe leerlingen zullen reageren, de angst dat leerlingen vragen stellen waar ze geen antwoord op hebben; het zijn allemaal redenen voor docenten om er niet aan te beginnen, hoewel ze het graag zouden willen. De workshop 'Diversiteit in de Klas' geeft inzicht in de processen die ten grondslag liggen aan intolerantie en discriminatie van mensen met een andere seksuele geaardheid. We laten met behulp van afwisselende filmpjes, tests en interactieve vragen het effect van deze hokjesgeest zien, voelen èn ervaren. Aan het einde van de workshop snap je precies waar de reacties op homoseksualiteit vandaan komen en is het makkelijker om hiervoor begrip op te brengen.

Naast de theorie leert Diversiteit in de Klas je ook hoe je vervolgens met verschillende reacties om kunt gaan en vooral ook hoe je negatieve reacties kunt voorkomen. De docenten gaan zelf aan de slag met opdrachten waarbij de begeleiders direct feedback geven. Kortom, we laten docenten en jongerenwerkers voelen hoe het is om over seksuele diversiteit te praten, als docent, maar ook als jongere. Ze ervaren het effect van suggestieve vragen en het belang van objectiviteit. Een open, objectieve houding is de basis van een goed gesprek, over welk onderwerp dan ook.

Meer weten over de training Diversiteit in de Klas? Neem contact op met Lynn Voogt: 06 16357543, mail naar info@mindmix.nl of vul ons contactformulier in.