Themadagen: Gebruik van theater

Theater is altijd een leuke aankleding voor een themadag. Maar het is ook meer dan dat. Theater laat het publiek een onderwerp eens vanuit een ander perspectief bekijken. Je wordt meegenomen in de leefwereld van een ander. Zo maak je thema's levendiger en makkelijker bespreekbaar. Kies de vorm die het beste bij je programma past.

Een theatraal ontvangst van je gasten

Maak gebruik van acteurs als typetjes om je gasten meteen in de sfeer van het thema te trekken. Toepasbaar op alle thema's! Gaat het bijvoorbeeld over veilig online werken? Dan vragen wij als beveiligers de gasten om een wachtwoord, voordat ze naar binnen mogen. We beoordelen de wachtwoorden op onvoldoende, zwak of goed. Voor de dag van start gaat, geeft onze wetenschapper nog even de percentages en gaat zij in op het onderschatten van risico's. Zo benadruk je meteen het belang van het thema.

Een scène om de tongen los te maken

Maak gebruik van een losse scène om je publiek aan het denken te zetten. Werp nieuw licht op een thema of wakker een discussie aan. Voor elk thema kunnen we een scène op maat maken. Een voorbeeld voor het thema seksuele diversiteit is de monoloog van 'Thomas':

De klasgenoten van Thomas denken dat hij homo is en dat laten ze merken ook. In een monoloog vertelt ‘Thomas’ wat er gebeurt in de klas en over het plan dat hij maakt. Thomas wil namelijk geen homo zijn (of hij het nou is of niet). Daarom maakt hij voor zichzelf een lijst van dingen die hij doet, waardoor zijn klasgenoten kunnen denken dat hij homo is. Deze dingen doet hij vanaf nu niet meer. Maar de lijst wordt steeds langer, er zijn steeds meer dingen die Thomas niet mag doen van zichzelf. Thomas ontdekt: ‘Als je iets te lang vasthoudt, knalt het eruit. Ik kan dat niet inhouden, ik ben zo!’

Een debat of brainstorm inleiden met interactief theater

Wanneer je ergens een oplossing voor zoekt, is het goed om de situatie eens van verschillende kanten te bekijken. Wat zou er gebeuren als je voor oplossing A kiest? En wat als je optie B probeert? In interactief theater spelen wij een scène op maat over jullie thema. Natuurlijk gaat er iets mis. Wat moeten de acteurs doen om de situatie positief af te laten lopen? De antwoorden van het publiek worden direct uitgespeeld. Net zo lang, tot er een optie bijzit waarbij het goed gaat.

Een andere optie: we spelen een scène met twee acteurs. De acteurs zijn het niet met elkaar eens en proberen elkaar te overtuigen van hun gelijk. Het publiek wordt verdeeld in twee groepen. Elke groep krijgt een acteur aangewezen. Of je het nou met hem eens bent of niet, vanaf nu verzin je argumenten voor zijn standpunt. Een voorbeeld over het thema seksuele diversiteit:

Inge loopt met Sterre hand in hand door school, op weg naar de kantine. Verderop staat een groepje meiden en Inge laat even haar hand los om hier langs te lopen. Ze wil geen 'gedoe'. Sterre vindt dit onzin! Ze wil zich niet aanpassen en op haar eigen school gewoon met haar vriendinnetje hand in hand door de gang kunnen lopen.

De helft van het publiek geeft argumenten voor Inge: waarom is het beter de handen los te laten? De andere helft geeft argumenten voor Sterre: waarom moet je hand je hand blijven lopen en je niet aanpassen omdat er een groepje meiden staat te kijken?

Een luchtig moment tussendoor met theatersport

Soms is het fijn om even een pauze in te lassen van alle serieuze subrondes. Maar je wilt natuurlijk wel dat je publiek na de pauze nog in het thema zit en weer door kan. Een plenaire pauze met wat luchtig theater is de oplossing.

De acteurs spelen geïmproviseerde scènes. De joker vraagt het publiek om input. Bijvoorbeeld bij een thema over social media: de joker vraagt het publiek hun grappigste, liefste, stomste of gênanste app of tweet op te schrijven. Het publiek gooit hun berichtjes in proppen het podium op. De acteurs spelen hun scène en pakken af en toe een prop op. Ze verwerken de berichtjes ter plekke in hun scène. Vaak levert dit hilarische situaties op, maar het kan ook ontroerend zijn.

Meer informatie

Meer weten over het inzetten van theater? Neem dan contact op met Martine de Boer: 06 40761074, mail naar info@mindmix.nl of vul ons contactformulier in.